Mi a HPP technológia?

Grillezett csirkemell rizibizi

A HPP, azaz High Pressure Processing egy ultramodern élelmiszeripari kezelési és tartósítási technológia, amely során a kezelt termékek extrém magas hidrosztatikus nyomásnak vannak kitéve.

Ennek eredményeképp az eltarthatósági idő nagy mértékben növekszik, továbbá az egyéb érzékszervi, élelmiszerbiztonsági tulajdonságok is jelentősen javulnak, miközben a termékek hosszan tartó frissességének biztosításához nincs szükség hőkezelésre vagy egyéb tartósítószerek alkalmazására.

Ezen felül a technológia környezetbarát és csaknem teljes mértékben hulladékmentes.

Ha szeretnél többet megtudni a HPP technológiáról, látogass el a https://hpp-product.com/ weboldalra!

A technológia tudományos háttere

A kezelés elsősorban a fehérje denaturáción, szerkezeti változásokon, sejt deformáción, membránkárosodáson alapulva fejti ki hatását a mikroorganizmusokra, enzimekre.

A kezelés során a szilárd vagy folyékony halmazállapotú élelmiszereket 100-800 Mpa közötti nyomás éri. Összehasonlításképp, a Föld legmélyebb pontján, a 11 000 méter mély Mariana-árokban 167 MPa nyomás uralkodik.

Mi az előnye a HPP technológiának más eljárásokkal szemben?

01

Magas minőség

A termék hosszan megőrzi gyártáskori frissességét, ízét, aromáját és tápértékét, amely magasabb minőséget jelent a hagyományos tartósítási eljárásokkal szemben.

02

Élelmiszer-biztonság

A csomagolt termékek kezelése során megsemmisülnek a kórokozók, ami nagyban növeli az élelmiszer-biztonságot, és minimalizálja az újrafertőzést.

03

Hosszan tartó frissesség

Jelentősen meghosszabbítja a termék eltarthatóságát - a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek például akár 70 napig is megőrzik szavatosságukat.

04

Tartósítószer-mentesség

Elkerülhető a különböző tartósítószerek használata, ezáltal növelve a természetes, adalékanyag-mentes élelmiszerek arányát.